top of page
IMG_20221103_151723.jpg
Een bijzonder project
op zoek naar een bijzondere plek
met bijzondere mogelijkheden!

 

Terranacia

 

Op pad naar een terranaciënte plek

 

Welkom

​

We heten jullie graag welkom hier!

Nog niet in levende lijve op de bijzondere plek waar we nu samen naar op zoek zijn, maar toch alvast op deze geschreven plek waar we onze dromen graag met jou delen.

Het doel van deze pagina's is jullie te laten kennismaken met een idee waar we al langer van dromen.

 

Het gaat om een project dat we graag samen, in groep, willen vormgeven. Misschien ook wel met jou erbij? Om ruimte te houden voor ieders inbreng, blijven we rond de concrete uitwerking soms nog vaag in de beschrijvingen. Op andere plaatsen laten we ons wat meer gaan in de details. Die keuze maken we bewust om jullie een idee te geven van de richting waarin het project kan groeien. We zijn niet echt gehecht aan die specifieke details. Waar we wél voor willen gaan, zijn de ideeën waar die details uit ontsproten zijn. Hieronder lees je er meer over.

​

​

Terranacia. Het is een term bedacht door Glen A. Albrecht, Australische milieudenker, in zijn zoektocht om taal te geven aan (aarde-) emoties die een belangrijke rol spelen in de overgang van het antropoceen naar het symbioceen. Terranacia zijn 'aardescheppende of aardeverrijkende krachten', in tegenstelling tot terraphtora, 'aardevernietigende of -destructieve krachten'. De term is afgeleid van het latijn: terra, 'aarde' en naci, 'ontstaan, geboren (doen) worden'.

WhatsApp Image 2022-03-22 at 10.18_edited.jpg

Waar gaat dit nu eigenlijk over?

Op onze zoektocht om aan de slag te gaan met onze dromen op persoonlijk en professioneel vlak, maar ook om rond verschillende thema's activiteiten aan te kunnen bieden, kwamen we snel tot de conclusie dat een wederkerige samenwerking met een plek voor ons prioritair werd. We kwamen op ons pad al een bijzonder stukje land tegen in de Franse Ardennen: ruim, divers, met mogelijkheden rond bewoning, bronnen, water, een rivier, veel natuur en met een hele brok geschiedenis. Een plek die ons riep... Op deze plek is onze droom spijtig genoeg niet verder uitgebouwd kunnen worden, maar wat wel reeds gelukt is door met deze plek in verbinding te gaan: we hebben ons idee een hele zomer lang, in samenwerking met de plek, helemaal kunnen verder uitdenken en doorleven. We zijn aan de slag gegaan om duidelijk te krijgen wat we nu eigenlijk willen, hoe we dit willen doen,... Deze teksten zijn een stap hierin. Duidelijk krijgen waar het allemaal om draait, zodat we ook mensen kunnen aantrekken die in resonantie mee willen doen!

​

Waarom we het doen

​

MISSIE

 

Het project heeft als missie om vanuit jezelf, samen met elkaar en met de plek een cocreatief proces aan te gaan, waarbij de manier waarop we te werk gaan een centrale rol speelt. Dit willen we doen door op een waardegedreven, wijze en spelende manier, in interactie met de natuur, bedding te creëren waar natuurlijke harmonie kan groeien en waar openheid is voor wat wil ontstaan, zowel in het zichtbare als in het onzichtbare.

​

VISIE

 

1. Plek

Beginpunt van het project is een plek in de natuur, waar liefst verschillende elementen voor een krachtplek in de kiem voelbaar aanwezig zijn. We willen een terrein nieuw en gezond leven inblazen door het een plek te laten zijn waar we samen aan de slag kunnen, activiteiten aanbieden aan anderen, samenleven en samen zijn, misschien ook samen wonen en werken, steeds rekening houdend met de draagkracht van de plek, de gemeenschap en de individuen die er deel van uitmaken. De vormgeving van de plek gebeurt door de aanwezige gemeenschap van natuur en mensen.

 

2. In harmonie met de natuur

We willen ons inzetten voor een gelijkwaardige en liefdevolle samenlevingsvorm waar we ook stem en ruimte geven aan wie of wat op het eerste zicht geen stem heeft: de natuur in al haar rijkdom. We handelen vanuit een gelijkwaardige relatie met de natuur en zijn daarbij gericht op biodiversiteit, evenwicht en regeneratie.

De plek en het project vragen om een langzaam proces, op het tempo van elke betrokkene en zonder druk, waarin ontmoeten, spelen en genieten een belangrijke plaats innemen. We willen op een plek op een rustige en organische manier bouwen aan wat ondersteunend is voor een leven in harmonie met de natuur en met elkaar.

 

3. Jezelf samen met anderen

Elk van ons is bereid zich te verbinden met de plek, er te aarden en er doorleefd aan het proces deel te nemen.

Als deelnemer voel je je sterk betrokken om mee te creëren. Het betekent een diep thuiskomen in jezelf, bij anderen en op Aarde. Je maakt deel uit van een gemeenschap waarin gelijkwaardigheid, transparantie en respect voor ieders draagkracht en eigenheid een belangrijke rol spelen. Eigen beperkingen en blinde vlekken zijn facetten die we meenemen in het proces. Zelfreflectie is als vanzelfsprekend een leidraad.

De plek en haar gemeenschap krijgen vorm via cocreatie, zelfontplooiing en het inzetten van eigen talenten en competenties. We streven hierbij naar een passende balans tussen verbinding en autonomie.

​

4. Openheid voor wat zich wil tonen

Vanuit de verbinding met anderen, met de plek en het grote geheel, stellen we ons open voor wat wenst te ontstaan. De wisselwerking tussen plek, mens en gemeenschap vormt de bedding van waaruit alles verder kan en mag groeien. In het samenspel met anderen creëren we op deze manier de mogelijkheid om te bouwen aan een plek waar talrijke initiatieven kunnen ontstaan en welkom zijn. Zo willen we komen tot zinvolle cocreaties die bijdragen tot de heling en de gezondheid van de plek, de gemeenschap en het individu. Dit alles impliceert een basishouding van vertrouwen in wat er nu al is en wat nog komen zal.

 

5. In verbinding met het grote geheel

Het project, wie we zijn en wat we doen, blijft in verbinding met de wereld en wat daarin gebeurt. Daarbij wensen we in voeling te zijn met al wat we gewaarworden in het zichtbare, maar ook in het onzichtbare.

We zijn in wisselwerking verbonden met de omwonenden, de omgeving, het landschap en de natuur. We zijn gericht op helende processen in onszelf en de gemeenschap, op de plek en in de wereld en omarmen daarin de gelaagdheid en complexiteit.

​

WAARDEN

​

Ook door bewust waardegedreven aan de slag te gaan richten we onze aandacht voornamelijk op de wijze waarop we samen tot resultaat wensen te komen.

We onderschrijven samen onderstaande waarden waarbij de keuze ervan in een latere fase verder verduidelijkt kan worden.

- Schoonheid

- Gelijkwaardigheid

- Respect

- Liefde

- Openheid

- Vertrouwen

​

PIJLERS

 

Onze pijlers enten we op de vier elementen.

Het element aarde biedt ons de uitnodigende plek aan in de natuur en verbindt ons met ons lichaam.

Het element vuur brengt ons de wisselwerking tussen jezelf, anderen en de natuur waardoor vonkjes kunnen ontstaan en anderen geïnspireerd kunnen raken.

Het element water zorgt voor sensitiviteit en beweging. Het gaat om het samen onderweg en in proces zijn, waarin spelend leren een centrale plek inneemt.

Het element lucht schenkt ons de openheid voor wat wenst te ontstaan en de kracht om ernaar te handelen.

 

​

Hoe organiseren we ons?

​

1. De kern van het project omvat voornamelijk de manier waarop we cocreatief aan de slag gaan.

  • We zoeken samen om in harmonie, langzaamaan, in resonantie met jezelf, de ander, de groep en de plek in gelijkwaardigheid aan de slag te gaan.

  • Samen bepalen we afspraken die ons ondersteunen op korte en langere termijn en die een basis vormen van hoe we met elkaar omgaan, overleggen, beslissingen nemen. Dit geeft rust en vertrouwen.

  • We hebben er aandacht voor om steeds de stem van de natuur en van diegene die er op dat moment niet bij is mee te nemen in ons proces. We laten hierin elk zijn vrijheid om dat op zijn eigen manier te doen.

  • We voorzien ingebedde momenten waarop moeilijke of beladen dingen ook kunnen en mogen uitgesproken worden. Deze terugkoppeling gebeurt op regelmatige basis, soms met een externe moderator.

  • Mislukkingen zien we als leermomenten. We laten ook voldoende ruimte voor humor en geduld. Ieder van ons is, zoals hij nu is, een waardevolle schakel in het geheel.

  • We organiseren ons samen, delen en verdelen verantwoordelijkheden en hebben vertrouwen in elkaar.

  • We nemen de tijd om dit project rustig, stap voor stap te realiseren. Ook de natuur doet het zo. Het resultaat is daardoor harmonieuzer, stabieler, duurzamer. Er is geen strak tijdsplan en er kan steeds bijgestuurd en aangepast worden.

  • We zoeken er samen naar om op verschillende niveaus, individueel of in groep, binnen of buiten onszelf en de groep, evenwichten te versterken. Deze regeneratieve aanpak versterkt ons als individu, onze werking en de plek.

  • We streven ernaar om een evenwicht te vinden tussen ieders individuele basisbehoeften (zoals afstand – nabijheid, autonomie – verbondenheid, privacy, veiligheid, zekerheid), basisbehoeften van de groep (verbinding, veiligheid, vertrouwen, ruimte voor talenten en competenties,…) en basisbehoeften van de natuur (aanwezigheid, wederkerigheid, respect, autonomie,…)

 

2. We laten ons bijkomend ondersteunen door het bewust vormen van gewoontes en structuren

  • Regelmatige overlegmomenten

  • Werkgroepen rond verschillende verantwoordelijkheden (gebouwen, groen, water, projecten, mensen, organisatie,...)

  • Werkdagen of weekends in evenwicht met vrije tijd en vakantie.

  • Zoeken naar laagdrempelige en eenvoudige structuren die als het ware vanzelf lopen: financiële excel, verdelen van verantwoordelijkheden, duidelijke afspraken...

  • We laten gewoontes en rituelen ontstaan die de manier waarop we de dingen aanpakken kunnen ondersteunen.
     

 

 

​

Later hier meer details
IMG_20230913_162518.jpeg
WhatsApp Image 2022-03-22 at 10.18.20 (2).jpeg
directe omgeving2.jpeg

Wie zijn we?

Wij zijn een groep mensen die resoneren op het idee om samen met anderen een samenwerking aan te gaan met een bijzondere plek. De groep is op dit moment in een kennismakingsfase. We zoeken nog extra mensen die willen aansluiten waarbij elk op zijn eigen manier en met zijn eigen talenten kan bijdragen aan het project.

​

Arne: 'Natuur en mens dichter bij elkaar brengen is de rode draad in mijn leven geweest als bioloog, projectcoördinator, ondernemer, kunstenaar en coach. Het is mijn grootste vreugde wanneer ik dit zie en voel gebeuren en mijn grootste pijn wanneer dit niet zo is. Ik hou van de natuur, van de Aarde en van mensen. En het meest van al hou ik ervan mensen te zien samenwerken met de natuur.'

 

Benoît: 'Ik ben erg geboeid door de spanning tussen complexiteit en harmonie in de natuur. Ecologie, permacultuur, welzijn en de zoektocht naar gezonde evenwichten zijn naast regeneratieve tuinen thema's waar ik als tuinarchitect, yogadocent, Ecotuner en gevoelsmens graag mee bezig ben.'

​

Doe jij ook mee?

​

IMG_20220509_191925_edited.jpg
jungle rivier.jpeg

Doe je mee?

We zoeken medespelers die zin hebben om met ons mee te doen.

 

Ben jij iemand die graag...

  • samen met anderen aan de slag wil gaan op en met een prachtige plek in de natuur en bereid bent daar een groot deel van je tijd, ruimte en middelen aan te schenken?

  • een leerkans aangaat om mee te stappen in een project dat de ambitie heeft om een samenlevingsvorm te scheppen gebaseerd op gelijkwaardigheid en harmonie waarin de wederkerige relatie tussen mens en natuur centraal staat?

  • vanuit vertrouwen in een lerende dialoog met anderen én met de natuur wil zoeken naar een weg samen: hoe doen we het samen, hoe beslissen we samen, hoe creëren we samen?

  • samen met anderen wenst te experimenteren, via cocreatie en dit op een speelse en verbindende manier?

  • ​je talenten en competenties wil meebrengen om dit alles mee mogelijk te maken?

 

Neem dan contact met ons op en kom eens luisteren naar ons verhaal!

Contact

Je kan met ons contact opnemen voor al je bijkomende vragen

​

​

​

​

Of als je niet zo lang kan wachten, kan ons ook persoonlijk bereiken via:

Arne Vanden Bogaerde: 0478 26 17 39 – arnevandenbogaerde@gmail.com

Benoît Smets: 0498 54 65 49 – benoit_smets@hotmail.com

​

IMG_20230913_123802.jpeg
Later meer details
Later meer foto's
“We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.”
Albert Einstein

Terra Rebus

Klein-Heidestraat 28 D - 3370 Neervelp (Boutersem)
benoit@terrarebus.be

 

Btw: BE 0640.823.273

Betalingen: VDK BE34 8919 3403 0790

BLIJF OP DE HOOGTE:

Bedankt voor je aanmelding.

 © 2022  by Terra Rebus.

Made for the web by Boenk d'erop!

bottom of page